Média & Blog

American Eagle v novém provedení Type2

28. 6. 2021 - Autor: Jindřich Walter

Poprvé od svého uvedení na trh v roce 1986 dostávají nejznámější světové mince American Eagle aktualizovaný design. Děje se tak na počest 35. výročí existence těchto oblíbených ražeb.

 

Mění se především vzhled reverzních stran, jak u stříbrných, tak u zlatých Eaglů. Averzní strany zůstávají bez významnějších změn.

 

Silver Eagle 2021 Type2

Pro stříbro vytvořila nový grafický motiv návrhářka AIP Emily Damstra, vyryl ho medailér Michael Gaudioso. Nový design American Silver Eagle 2021 zobrazuje přistávajícího orla, který nese dubovou větvičku, jako by ji chtěl přidat do hnízda.

 

Gold Eagle 2021 Type2

Zde na reverzu najdeme portrét orla v detailním záběru. Navrhla ho designérka programu Mint Artistic Infusion Program (AIP) Jennie Norrisová. Nový motiv zlatých mincí vyryla medailérka Renata Gordonová.

 

Zavedení novinek v polovině roku 2021, které přichází v době nebývalé poptávky po mincích, znamená, že při uvedení na trh je k dispozici velmi omezené množství. K tomu je třeba ještě připočíst nedostatek kovu, především stříbra, s kterým se US Mint poslední dobou potýká. Psali jsme o tom již např. ZDE.

 

S dalšími ražbami Type1 se nepočítá. Budou se doprodávat jen staré zásoby a nové dodávky budou již jen Type2. Objednávky na fixace (po celých bednách) tedy budeme přijímat pouze v novém provedení. Vzhledem k enormní poptávce a omezené produkci lze ale očekávat delší dodací lhůty než u ostatních mincí. Momentálně jde o cca. 6-8 týdnů, situaci bedlivě sledujeme a budeme případně informovat. První dodávky Type2 by mohly do e-shopu dorazit koncem července.

 

Eagle a stříbrné účty

 

Se změnou Eaglů Type1 na Type2 souvisí i naše spoření. Jak stříbrní, tak zlatí orli jsou zařazeni do Stříbrných účtů a mnoho našich klientů do nich spoří. Upravili jsme proto přímo v systému Súčtů automatické překlopení na nový typ. Zákazníci, co mají Súčty na Silver Eagle nebo Gold Eagle tedy nemusí nic řešit. Příští nákup 1.7.2021 již proběhne komplet v Type2.

 

Pouze upozorňujeme na dočasné omezení odesílání těchto mincí v mimořádném termínu za poplatek. Bude určitou dobu trvat, než vytvoříme dostatečnou zásobu přímo na skladě. Předpoklad je, že po prázdninách by již mělo být vše jako dříve. Vycházíme z toho, že mimořádné zasílání kovu ze Súčtů je zcela okrajové a zmíněná výjimka by tedy neměla způsobit žádné komplikace. V řádném termínu, jako každý rok před Vánoci, vše proběhne zcela standardně.

 

Závěrem ještě jedna poznámka k dotazu jednoho zákazníka s problematikou související. Nedostatek Eaglů způsobil nárůst prémií této mince. Orli jsou tak nyní dražší než v klidných dobách. Dá se předpokládat, že jejich sběratelská hodnota, především nedostatkových ročníků, se udrží. Pokud ale někoho zajímá primárně cena kovu, naše spoření umožňuje velmi jednoduchou změnu spořícího produktu. Přihlašte se do svého Súčtu, založte nový Súčet s jiným produktem (např. levnějším Kangaroo) a sami si přesuňte prostředky mezi původním a novým Súčtem. Další platby pak musíte zasílat s novým variabilním symbolem. Tím určujete který produkt chcete nakupovat. K původnímu produktu se ale můžete kdykoli vrátit, pouze budete postupovat obráceně. Pokud by bylo něco nejasného, kontaktujte nás na infolince, chatem nebo e-mailem. Dotazy rádi zodpovíme a s případnou změnou pomůžeme.

 

 

Zpět na články

Nejnovější články


Státní dluh České republiky pokračuje v růstu

Státní dluh České republiky pokračuje v růstu

22. 4. 2024 - Autor: Jiří Jánský
Ministerstvo financí ČR ve své čtvrtletní zprávě o řízení státního dluhu minulý týden oznámilo ... číst dále

Inflace ve Spojených státech je pro zlato dobrá

Inflace ve Spojených státech je pro zlato dobrá

18. 4. 2024 - Autor: Jindřich Walter
V březnu došlo ve Spojených státech k mírnému zrychlení inflace. Index spotřebitelských cen (CPI), ... číst dále

ČNB i nadále pokračuje v nákupech zlata

ČNB i nadále pokračuje v nákupech zlata

15. 4. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Česká národní banka (ČNB) výrazně zvýšila objem svých zlatých rezerv, v průběhu letošního prvního ... číst dále

Inflace v České republice zůstala na cílové úrovni ČNB

Inflace v České republice zůstala na cílové úrovni ČNB

11. 4. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Včera byla zveřejněna březnová míra inflace v České republice a zůstala na únorových 2,0 %, ... číst dále

Cena zlata zavřela minulý týden nad 2 300 dolary za unci, stříbro téměř na 27,50

Cena zlata zavřela minulý týden nad 2 300 dolary za unci, stříbro téměř na 27,50

8. 4. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Cena zlata zaznamenala od minulého týdne výrazný nárůst, což odráží býčí trend na trhu ... číst dále

Váš dodavatel rodinného stříbra - již od roku 2009.
Drahé kovy?
Silverum!
Garance zpětného výkupu.
Tradice
Více než 10 let na trhu.
Nejlepší ceny
stříbra v ČR.
Garance původu a ryzosti kovů.

Certifikace

Logo NGC - Numismatic Guaranty Corporation
Logo Puncovního úřadu - SILVERUM s.r.o. má s Puncovním úřadem uzavřenou dobrovolnou dohodu o internetových kontrolních nákupech. Kvalita a původ veškerého zboží našeho e-shopu je tedy pod přísnou kontrolou nezávislého orgánu státní správy.

Spolupracujeme

Logo US Mint
Logo Munze Osterreich
Logo Perth Mint
Logo Royal Canadian Mint
Logo Sunshine Mint
Logo The Royal Mint
Logo Česká Mincovna
Logo 24SAFE