Média & Blog

Velký pozor na správnou sazbu DPH u prodejců stříbrných mincí!

24. 5. 2023 - Autor: Jindřich Walter

Poslední dobou se nás zákazníci často ptají, proč Silverum uplatňuje u stříbrných mincí sazbu DPH 21 % a ne zvláštní režim dle §90, jako tomu bylo v minulosti. Na trhu jsou stále prodejci, kteří správnou výši DPH neodvádějí, jsou tak logicky levnější. Aktuální situace je důsledkem několikaletého sporu o výklad zákona o DPH ve věci zdanění stříbrných mincí. Koncem loňského roku však Finanční správa ve věci vydala závazné stanovisko, přičemž  Silverum (auringo s.r.o.) toto stanovisko implementovalo.

 

Celou záležitost dlouhodobě s Finanční správou řeší Československá asociace pro investiční kovy a numizmatiku. Jedná se o profesní nezávislou organizaci, zastupující největší hráče v oboru. S asociací úzce spolupracujeme, a proto zveřejňujeme její oficiální zprávu:

 

 

Daň z přidané hodnoty u stříbrných mincí.

 

Na českém a slovenském trhu se stříbrnými mincemi byla delší dobu nepřehledná situace ohledně správného režimu daně z přidané hodnoty. Někteří prodejci uplatňovali DPH 21 %, jiní zvláštní režim DPH se sazbou 0 %, případně prodej přes zahraniční subjekt bez daně. Československá asociace pro investiční kovy a numizmatiku, z.s. (dále CSAIKN) stav dlouhodobě sleduje a detailně analyzuje. Konzultuje problematiku průběžně hned s několika renomovanými poradenskými společnostmi a následně kontaktuje Finanční správu, konkrétně Generální finanční ředitelství. Na základě této spolupráce CSAIKN získala tento týden aktualizované závazné stanovisko GFŘ.

 

Vychází z vyjádření ředitelky oboru nepřímých daní, Ing. Blanky Mattauschové i od generální ředitelky Mgr. Simony Hornochové. Na náš popud pak GFŘ zveřejnilo jasný pokyn na svém webu zde:

 

https://www.financnisprava.cz/cs/financni-sprava/novinky/novinky-2023/obchodovani-platnych-a-neplatnych-minci-dph.

 

Stručně shrnuto: „Obchodování stříbrných mincí podléhá DPH 21 % a nelze u něj aplikovat zvláštní režim daně.“

 

Toto stanovisko je závazné, dokud nerozhodne soud jinak. Jeho platnost byla potvrzena pravomocným zamítnutím odvolání, které podaly některé subjekty ve věci uplatňování zvláštního režimu u stříbrných mincí.

 

Jaký je tedy aktuální výklad Finanční správy? Stříbrné mince nelze zařadit do nulové sazby DPH podle §90 ZDPH, jelikož nejsou splněny podmínky pro použité zboží ani pro numizmatické sbírky. První odstavec vylučuje skutečnost, že se jedná o drahý kov. Druhý odstavec paragrafu pak neumožňuje preferovat obecnější kategorii numizmatického zájmu před přesnější kategorií mince. Nelze ale ani prodávat nezdaněné mince přímo od zahraničních subjektů, takový dovozce se musí v zemi koncového zákazníka registrovat a řádně DPH odvádět.

 

Na základě všech těchto skutečností CSAIKN důrazně varuje veřejnost před nelegálním nákupem stříbrných mincí u prodejců neodvádějících 21 % DPH. Na trhu jsou stále firmy, které evidentně zákon porušují. Uvádějí buď přímo §90 nebo se sazbou DPH mlží. Na přímou otázku, jakou sazbu odvádějí, odpovídají neurčitě, ve smyslu, že cena je konečná. Z ceny je však patrné, že DPH nebylo řádně zaplaceno. CSAIKN má informace i o prodejích, kteří se tváří jako tuzemští plátci DPH, na dokladech ale uvádějí zahraniční subjekt, např. Estonsko. Pomineme-li skutečnost, že již ani v Estonsku nelze od minulého roku stříbro zdaňovat výhodněji, je to klasické neplnění povinností registrovat se k dani v ČR a SR. Stejná situace platí i pro Německo, kde výhodnější zdanění stříbrných mincí skončilo začátkem října 2022.

 

Finanční správa jasně deklaruje, že nehodlá podobné daňové úniky dále tolerovat. Zintenzivní daňové kontroly u podezřele levných prodejců a bude vymáhat doměrky. Vzhledem k objemům prodejů budou patrně tyto doměrky pro mnohé firmy likvidační. A to je velké riziko i pro jejich zákazníky. V podobných případech dochází k rychlému obstavení účtů dlužníka, tedy i k zablokování peněz zákazníků, kteří objednávku uhradili a zboží jim ještě nebylo dodáno. A dodáno pak jistě nebude.

 

Situaci nadále sledujeme a koordinujeme s Finanční správou a členy asociace. O nových skutečnostech budeme veřejnost informovat.

 

Zpět na články

Nejnovější články


Cenu zlata významně ovlivnili čínští obchodníci

Cenu zlata významně ovlivnili čínští obchodníci

25. 4. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Čínští obchodníci významně ovlivnili růst cen zlata na historická maxima. Obchodníci na burze v Šanghaji ... číst dále

Státní dluh České republiky pokračuje v růstu

Státní dluh České republiky pokračuje v růstu

22. 4. 2024 - Autor: Jiří Jánský
Ministerstvo financí ČR ve své čtvrtletní zprávě o řízení státního dluhu minulý týden oznámilo ... číst dále

Inflace ve Spojených státech je pro zlato dobrá

Inflace ve Spojených státech je pro zlato dobrá

18. 4. 2024 - Autor: Jindřich Walter
V březnu došlo ve Spojených státech k mírnému zrychlení inflace. Index spotřebitelských cen (CPI), ... číst dále

ČNB i nadále pokračuje v nákupech zlata

ČNB i nadále pokračuje v nákupech zlata

15. 4. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Česká národní banka (ČNB) výrazně zvýšila objem svých zlatých rezerv, v průběhu letošního prvního ... číst dále

Inflace v České republice zůstala na cílové úrovni ČNB

Inflace v České republice zůstala na cílové úrovni ČNB

11. 4. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Včera byla zveřejněna březnová míra inflace v České republice a zůstala na únorových 2,0 %, ... číst dále

Váš dodavatel rodinného stříbra - již od roku 2009.
Drahé kovy?
Silverum!
Garance zpětného výkupu.
Tradice
Více než 10 let na trhu.
Nejlepší ceny
stříbra v ČR.
Garance původu a ryzosti kovů.

Certifikace

Logo NGC - Numismatic Guaranty Corporation
Logo Puncovního úřadu - SILVERUM s.r.o. má s Puncovním úřadem uzavřenou dobrovolnou dohodu o internetových kontrolních nákupech. Kvalita a původ veškerého zboží našeho e-shopu je tedy pod přísnou kontrolou nezávislého orgánu státní správy.

Spolupracujeme

Logo US Mint
Logo Munze Osterreich
Logo Perth Mint
Logo Royal Canadian Mint
Logo Sunshine Mint
Logo The Royal Mint
Logo Česká Mincovna
Logo 24SAFE